Att välja airbrush

Det kan definitivt vara en djungel att försöka välja sin första spruta, dock så kan man absolut slita på det gamla uttrycket att man får det man betalar för i detta fall.

Men man blir heller inte bättre bara för att man köper en spruta för 5000 pix , det jag brukar rekommendera nybörjare är att köpa en billig spruta för några hundra , bara för att prova och se om detta är nåt som man kan tänka sig att hålla på med.

Sen när man har  testat ett tag och tycker det är roligt så ska man absolut gå upp ett par steg i sprutkvalitet , det är stor skillnad på budgetsprutor och riktiga kvalitetssprutor.

Några märken att nämna är väl Iawata, som är väldigt kända, eftersom många kända motivlackare använder dom, dom tillhör dom dyrare sorten.
Jag har provat en hel del märken och jag får nog säga att Iawata är det bästa , så tänker du satsa seriöst så köp Iawata även om det svider i plånkan.

Harder&steenbeck  , är ett tyskt kvalitetsmärke på sprutor , deras värsta sorter är nästan i  klass med Iwata enligt min mening.

Paasche  är en vanlig nybörjarspruta och en riktig arbetshäst.

Badger är även dom lite i stil med Paasche och är helt okej och billiga reservdelar.

Richpen har jag inte personligen provat men jag har bara hört bra saker om dom.

Vilken spruta man ska välja beror också mycket på vad du har tänkt att använda den till mest , ska du måla tshirts eller göra hårfina detaljer på en laptop ?    Tygfärgen är t.e.x. lite tjockare och det kan då var trevligt med lite grövre nål och munstycke i sprutan , medans om man gillar att göra supersmå detaljer så är det såklart bättre med en högkvalitetsspruta med riktigt små nål och munstycke.

Sen kommer nästa grej , vill man har kopp under ,över eller vid sidan om på sprutan? , det är mycket en smaksak vilket man gillar bäst , det får man upptäcka själv, men ska man säga nåt så är ju kopp under smidigt om man målar stora ytor då man ju kan ha en stor färgresovoar under sprutan.
Personligen så tycker jag färgkopp över är bäst , då det borgar för snabba enkla färgbyten och rengöring.