Färg-djungeln

Oj detta finns det en hel del att skriva om , och många olika tycken och smak också.

Vi börjar väl med dom olika sorters färg det finns .

Thinner-baserade färger som tex House of Kolor , ALSACORP , SEM , med mera.

Dessa är svårare att få tag på numera efter lagkrav 2007 så får dom inte säljas till privatpersoner och det är speciella regler vid användning

Om dessa kan man säja att dom innehåller mycket lösningsmedel och är farliga för hälsan , så det krävs masker för ändamålet, ventilation och speciella lokaler.
Fördelarna är att dom flyter bra i sprutorna , ganska lite tip-dry och lätt att få sprutan ordentligt ren med thinner.
Dessutom är dom ganska tåliga om man tejpar på dom , lätta att slipa och torkar fort när man använder dom i airbrushen.

Vattenbaserade färger som Createx, Auto Air , Golden , E-tac ,Wicked , med mera.


Är färger som är ”giftfria”, utan lösningsmedel så din hjärna får hålla sig i fin form.
Dom kan blandas med vatten eller speciell förtunning, får oftast lite mer ”dry tip” (=betyder att färgen torkar på nålen så man måste rengöra lite med jämna mellanrum)
En del kan vara lite mer känsliga för hård tejpning också.
Man behöver ingen mask för organsika ångor men man bör ha en damm-mask för att inte dra in färgdammet i lungorna  , det är aldrig bra att andas in damm.
Kan torkas med IR, värme eller luft.

Vattenspädbara billacker som Sikkens autowave, standox standhyd, ICI med mera.


Detta är gamla thinner-lacker som har gjorts om för att klara dom nya reglerna om utsläpp.
Dom kan spädas med vatten , och dom innehåller mindre mängd lösningsmedel men är långt ifrån fria från lösningsmedel , så du måste fortfarande ha en rejäl mask på dig när du använder denna typ av färger.

Dessa är för övrigt riktigt bra till airbrush , dom flyter fint i sprutan , lite mindre dry tip , tåliga för tejpning .
Kan torkas med IR, värme eller luft.

Sen finns det många andra varianter som t.e.x olika billiga akrylfärger och även bläck-färger ,

Men man kan nog säga att det är mycket enklare att använda etablerade märken på färgen som har testats ordentligt och inte bleks i solen eller krackelerar när du blåser på klarlack.

Pulverlack är en slags lack som egentligen inte har med vanlig lackering att göra  utan det är en helt annan process.  Man sprutar på ett magnetiskt laddad färgpulver på delarna och lägger in dom i en ugn , så flyter färgen ihop och bildar en väldigt slitstarkt yta.

 

Sen finns det ju massor av olika benämningar på färger också , och det är inte så lätt i början vad det är för skillnad.

Opaqe färger , är färger som täcker bra helt enkelt , bra att använda som grundfärger t.e.x.

Transparanta färger, är färger som är mer genomskinliga , vilket gör att du kan lägga många lager innan du får en heltäckande färg .   Dom är bra för motiv där du inte vill täcka det underliggande fullständigt .  Denna typen använder jag mest för mina motiv.

Pearl ,  är en slags effekt-lack som glittrar lite i solen , kan även skifta lite i nyans i vinklar , finns många varianter på denna typen.

Metallic , är inte helt olik pearl men är lite mer simpel och är egentligen en färg blandad med silver för att få lite glitter och djup i färgen.

Candy , Är  en genomskinlig färg som gör att du ser det som är målat under igenom , skillnaden mot transparanta färger är att om du lägger fler lager med candy så är den fortfarande genomskinlig fast den blir mörkare och mörkare, medans om du lägger många lager med transparant färg så blir dom tillslut täckande.

Candy är ofta koncentrerad och blandas då med transparant bas ( det är en färg utan färgpigment kan man säga , helt genomskinlig vätska.).

Kameleont färger,  är färger som kan ändra färg beroende på vilken vinkel man ser pigmenten på , dessa är oftast ganska dyra och finns i massor av varianter.

Flake , är ett slags ”flingor ” eller vad man ska kalla det som man oftast lägger en candy ovanpå , vilket gör att flingorna glittrar väldigt mycket i solen , väldigt effekt-fullt.

För var det metallflingor , numera finns det plastvarianter.

Body-paint färger , finns också att köpa detta är färger som man kan måla direkt på huden på folk , dom ska vara helt giftfria och ofarliga att använda.

Pulver , finns även torra pulver med effekt i som pearl , kameleont med mera som man blandar i en transparant bas-lack och sen sprutar.

Slipgrund (/primer) ,  är en väldigt fin uppfinning det är en grundfärg som är lite som flytande spackel , det fyller ojämnheter ,repor och bygger ganska mycket , brukar oftast vara väldigt lättslipad.
Sen när du har slipat till slipgrunden har du en väldigt jämn och fin yta att måla vidare på.

Primer , är en grundfärg som man använder för att få bra vidhäftning vid det materialet du ska måla på , t.ex. plast , metall, aluminum , trä.

Sealer , är nånting som man lägger mellan primer och basfärg för att ”låsa” ner primern för att undvika att det blir några konstiga reaktioner med efterföljande lager .

Kan även användas som lite grundfärg i vissa sammanhang.   För amatören och nybörjaren som mest provar så så kan man skippa detta.