Luftkälla

Så då var sprutan avklarad då behöver du en luftkälla , och här finns det många alternativ , garage-kompressor , luft på burk , tysta kompressorer , lufttankar.

Luft på burk är en helkass lösning , dyrt och så räcker det inte länge alls.

Lite större  luft-tankar kan vara bra om man ska måla någonstans där det inte finns el tillexempel , och dom är ju dessutom helt tysta , nackdelar är att det är svårt att få tag på bra tankar och dom ska fyllas med jämna mellanrum.

Vanligast när man ska börja är nog att man kopplar in sig till en kompressor som man kanske redan har i garaget, och det är inte fel , dom brukar leverera bra luft , visserligen finns ju alltid risken att man målar ett streck över hela projektet när kompressorn drar igång bakom dig.

Dom billiga s.k airbrush-kompressorerna som finns på en del postorderfirmor har jag inte provat speciellt mycket så jag ska inte skriva så mycket om dom , det som oftast jag ser är nackdelar med dom  är att dom har ingen lufttank så luften pulserar något , sen har dom ofta ingen automatik inbyggd så dom går varma och du måste ta en ofrivillig paus i målandet.

Sen finns det dom fina tysta kompressorerna också , och dom kan jag verkligen rekommendera , dom kostar en del men enligt mig så  är dom värda varenda krona .

Du kan arbeta hur länge som helst utan att dom går varma , och det finns tank på dom så luften kommer jämt och fint, och framförallt så är dom nästan helt tysta vilket gör att du verkligen kan koncentrera dig på målningen istället för att få hjärtsnörp när den stora kompressorn drar loss.

Och om du har planer på att skaffa en kompressor för att lacka lite mer än hobby-mässigt bilar med mera , tänk då på att köpa en ordentlig direkt .
Färgsprutor och slipmaskiner äter enorma mängder luft , och du vill verkligen inte behöva vänta på att kompressorn ska bygga upp tryck igen.
Den bör trycka ut minst 500 l i fri avgiven luftmängd , och ha en ordenlig tank , gärna över 100 liter plus att motorn bör vara 5 hk och uppåt , då har du en kompressor som räcker riktigt långt.

Så nu har du både spruta och luftkälla , fint som snus då börjar det bli dags att börja.