Polering

Polering

 

Kan vara väldigt nyttigt att kunna , antingen om man vill ha super-spegel-blank yta för utställning eller om man har oturen att få nåt litet damm-korn i klarlacken.

Detta är ett jobbigt slitgöra men resultatet brukar vara mycket givande.

http://www.thepolishman.nu/polishmanforum/ är ett jättebra forum som föklarar allting mer ingående än jag gör.

 

3M , har bra produkter för detta  men även lahega och farecla (tror jag det stavas), generellt kan man väl säga att man behöver en cutting (fast cut) , en rubbing , och en polish.

 

Man kan börja med 1500 vått slippapper tills det är helt slätt , för att ta det värsta, sen kan man ta 2000 vått för att ta bort reporna från 1500:at  , efter det 2500 vått tills 2000:en reporna är borta.

 

Sen brukar jag gå på 2000 abrolon (mjuka,tjocka slippapper) efter det tar jag ett 4000 abrolon och sen är jag färdig med slipandet.

 

Alla dessa steg måste utföras med stor noggrannhet och samtidigt hålla koll på att man inte går igenom klarlacken.

Särskilt så ska man vara försiktig vid skarpa kanter , ett bra tips kan vara att sätta en bit tejp över dom kanterna som är känsligast så man inte går på dom.

 

Ta även och rengör mellan varje slippapper-byte med vatten , och se till att ha rena och nya fina slippapper hela tiden.

Och som sagt det gäller att vara noggrann och verkligen se till att göra varje moment klart annars kommer det att synas repor i slutet och då blir man ganska trött för då är det bara att börja om.  J

 

Nästa steg är att använda en roterande maskin med lammullshätta , (roterande tycker jag betar av det mycket fortare och bättre än en oscillerande.) , ta lite fast cut –medel på hättan och fukta upp hättan med lite vatten , kom ihåg att inte ta för mycket medel då blir det inge bra.

Sen är det bara att köra 1500 varv/minut circus och lagom hårt tryck , se till att ytan är lite fuktig hela tiden , spraya med vatten om det blir för torrt.

Upprepa tills du blir nöjd med ytan.

Nästa steg är att byta till en svamp på maskinen istället och rubbing medel istället, i övrigt samma tillvägagångssätt som för fast cut:en.

Upprepa tills det ser kanon ut.

Sen brukar jag köra en oscillerande maskin med polervätska (polish) , och en våfflad svamp ,

Och detta kör man tills man är helt nöjd.

Ta-DA grymme spegel-blankt!!  J