Underarbete olika material

Förarbete på olika material och underlag.

 

Ja som ni alla vet så finns det oändligt med olika material och grundförutsättningar .

Metall och plåtrent , alltså en helt ren plåt utan rost eller färg från början.

 

 

 

 

 

Om någon vill ha bara ett motiv på en redan klarlackad del som för övrigt är i perfekt skick , då behöver du bara matta ner klarlacken , lägga motivet och klarlacka igen.

 

Om någon vill ha ett motiv på en bildel , så får man försöka avgränsa ytan , så man slipper klarlacka hela bilen , tex. en dörr , eller bagageluckan.

 

Ren aluminium

På ren aluminium kan det vara bra att inhandla en etch-primer som gör att efterföljande färglager biter bättre.

 

Krom

Är ganska knepigt , om du klarlackar över ett motiv som du har lagt på en kromad yta så brukar det gulna efter en tid , har själv ingen erfarenhet av det men det är många som har berättat det.

 

Plast

Är inte något speciellt egentligen , möjligen kan man använda en plastprimer för att få extra bett , men jag använder oftast en helt vanlig primer.

Finns även något som kallas mjukmedel som man kan blanda i klarlacken så den blir med flexibel , om det är något som ska lackas som ska böjas mycket.

Dagens klarlacker klarar dock en hel del flexning utan att spricka och utan mjukmedel.

 

Glas

Har inget direkt med vanlig lackering att göra , speciell glas-färg ska användas.

 

Glasfiber

Ogrundad glasfiber har en förmåga att suga åt sig mycket färg så en fin slipgrund som första lager passar väldigt bra , då fylls även alla små porer i glasfibern.

 

Trä

Slipa , grundmåla med någonting först , sen är det lätt att få fin yta , obehandlat trä suger isig mängder med färg och resultatet bli inge vidare.

 

Textil

Använd färg avsedd för ändamålet , som createx eller liknande.

Då är det inga problem , bara att måla på , createx har även en produkt som heter ”Bond All” som gör att det sitter lite extra hårt i textil-fibrerna.

 

Läder

Har inte provat ännu själv , men det ska funka att måla med helt vanliga färger på läder , tvätta först med aceton eller något skarpt , så ytan blir lite uppruggad sen är det bara att måla , sen ska det finnas något speciellt lädermedel som man ska kunna använda som klarlack.

 

Tofflor

Ett par motivlackade tofflor är gött att glida omkring i , alla tror man är idiot eller tycker det är grymt  J , i alla fall , slitaget är ganska hårt på tofflor så man ska inte lägga ner för mycket arbete på det , springer man runt på en grusplan så slits vilken färg som helst bort.

Matta upp ytan med slippapper eller slipduk , måla  , klarlacka med antingen billig klarlack på sprayburk eller riktig billack , bägge funkar.